МРІЯВ СТАТИ БІБЛІОТЕКАРЕМ

 


17 листопада народився сучасний український письменник -  Андрій Кокотюха. Його детективи є бестселерами, а його самого називають «батьком українського готичного детективу». 

Цікаві факти:

   В дитинстві мріяв стати бібліотекарем.

   Перш ніж присвятити себе літературній роботі, Кокотюха працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві.

   Закінчив факультет журналістики Київського університету

ім Т. Шевченка.

   Перший художній твір написав у 7 років. До 12 років читав і писав лише казки.

   Перше оповідання було опубліковане у 1987 році.

   У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб», завдяки якій став одним з відомих сучасних українських письменників.

   У 1993 році був одним із засновників Творчої асоціації «500». Працював у видавництві «Смолоскип» пакувальником книжок.

   З1994 по 1999 рік організував понад сто «гастролей» молодих українських письменників у 17 регіонах України. Був їх безпосереднім учасником.

   У 1998 році звільнився з видавництва «Смолоскип» у зв’язку з переходом на іншу роботу, безпосередньо пов’язану з журналістикою. Співпрацю зі «Смолоскипом» не припиняв до 1999 року. Потім видавництво офіційно розірвало стосунки з молодим письменником через публічне прочитання фейлетону про сучасний стан української культури. Видавництво розцінило цей фейлетон як «антиукраїнський».

   У 2011 входить до складу журі літературного конкурсу Юне слово.

   У 2012 році отримав відзнаку «Золотий письменник України» – як автор, чий сукупний тираж перейшов позначку 200 тисяч примірників

   Андрій Кокотюха товаришує з відомим український письменником Сергієм Жаданом, він навіть є хрещеним батьком його доньки.

   Письменник любить збирати гриби та читати книги (він має список книг, які читає). За рік може прочитати до 90 книг. Але обов’язкове правило письменника – читати 100 сторінок в день.

   Не любить українських політиків, футболу, борщу, вареників, макаронів, хімії як шкільного предмету, їздити громадським транспортом, стояти в чергах.

   Детектив “Таємне джерело” Андрія Кокотюхи був написаний за 28 днів.

   Твори А.Кокотюхи лягають в основу документальних фільмів, авторами чи співавторами яких є сам письменник.

   Серед них детективний роман “Легенда про Безголового” (екранізований 2008 року кіногрупою “Film.ua” під назвою “Тривожна відпустка адвоката Ларіної”), трилер “Повзе змія” (екранізований 2009 року компанією”Fresh production UA”). Письменник також є автором сценаріїв до кількох документальних фільмів з циклу “Кримінальні історії” (ICTV), “Чужі помилки” (СТБ), “Стрингер” та “Одержимі” (1+1), «Судові справи» (Film.ua).

   Кокотюха є автором сценарію на екранізацію роману Василя Шкляра «Чорний ворон».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ