ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МИХАЙЛА СТЕЛЬМАХА


 «Я мрію так життя прожити, щоб кров і піт віддать землі своїй, щоб у плодах моїх хилились віти, щоб розроставсь в глибинах корінь мій»

Ці рядки стали девізом життя Михайла Стельмаха і зовсім не дарма. Згадаймо цікаві факти про видатного українського прозаїка та поета ХХ століття.

Цікаві факти про Михайла Стельмаха:

·        Народився він 24 травня 1912 року на Вінниччині в родині хлібороба. Змалечку йому прививали почуття щирості, любові та людяності.

·        Ще з дитячих років він з жадністю поглинав усі книги, що були вдома та в місцевій бібліотеці. У дитинстві дуже любив читати. Найбільше його захопили дві книжки — „Кобзар“ Тараса Шевченка і „Тарас Бульба“ Миколи Гоголя.

·        До школи пішов у 9 років, одразу до другого класу. А так як на всю родину Стельмахів були лише одні чоботи, тому іноді Михайла батько носив на руках до школи, загорнувши у якусь теплу одежину.

·        В роки Другої світової війни служив на фронті, де отримав поранення у голову та спину. Будучи списаним медкомісією у зв’язку з пораненням, він все ж повертається на фронт, але вже в ролі військового кореспондента в газеті «За честь Батьківщини».

·        Окрім прози та поезії, він займався написанням п’єс та сценаріїв для фільмів.

·        За спогадами знайомих, Стельмах був скромною, доброю, щирою людиною.

·        Стельмах був дослідником-фольклористом – збирав народну творчість ще зі студентської лави. А під час вчителювання разом зі своїми учнями підготував чотири збірники українських народних пісень, оформивши це візерунками традиційної вишивки…

·        У Михайла Стельмаха була міцна сім’я – дружина Леся Анатоліївна та троє дітей. Син Ярослав теж став письменником та перекладачем.

Книги Михайла Стельмаха читай в https://littera.zt.ua/

Скористайся електронним каталогом.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ