ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

 




   30 листопада відзначають наймодніше свято року – Міжнародний день спідниці.

   Це сьогодні спідниця - предмет жіночого гардеробу, але раніше її могли носити і чоловіки.

У всіх на слуху кілт - національна шотландська спідниця, яку носять чоловіки.

У грецьких гвардійців Евзони в формі присутня плісирована біла спідниця. До речі, спідницю гвардійці повинні гладити щоранку власноруч.

В Індії чоловіки навертають собі на стегна лунг або мунд.

У Кенії у білого населення дуже популярна чоловіча спідниця кикой.

В Індонезії спідниця, яку носять повсюдно і чоловіки, і жінки, називається саронг.

А на Фіджі спідниці входять в обов'язковий дрес-код чиновників.

  Історія спідниці, як предмету жіночого гардеробу, налічує п'ять століть. Праобраз спідниці з'явився ще раніше у найдавніших людей. Пов'язка на стегнах – чим не міні-спідниця? Або єгипетські схенти – смужка тканини, обмотана довкола стегон і закріплена на талії поясом. Пов'язки на стегнах носили як жінки, так і чоловіки.

  Слово «спідниця» походить від тюркського «ubba», що значить «довгополе верхнє одіяння з довгими, широкими рукавами». Багато століть пройшло з тих пір, безліч найдивніших метаморфоз зазнала і назва, і сам предмет одягу.

   Іспанія епохи Відродження була в той момент законодавцем мод і ввела в гардероб каркасний костюм. Спідниці шиються на спеціальному щільному чохлі з металевими або дерев'яними обручами. Вони прикрашаються не лише парчею і стрічками, але й коштовностями, і досить важкі.


   Пізніше мода приходить до Німеччини, і саме з німецької мови в нашу мову проникає слово «спідниця».

    

   У 17 століття з'являється надзвичайно пишна спідниця на фіжмах – каркасі з гнучких металевих пластинок, обтягнутих щільною тканиною, вони зав'язуються тасьмою на талії і стегнах. Фіжми могли бути на шарнірах – це дозволяло регулювати ширину спідниці, притискуючи її руками.

 

   Велика французька революція звільнила жіноче тіло від задушливих корсетів і фіжм. Одяг, зокрема і спідниці, прагне до лаконічності і простоти. В цей час в моді сукні з м'яко спадаючою спідницею, яка закладена ззаду зустрічними складками.

   Період краху імперії Наполеона і реставрації королівської влади у Франції знов повертає романтичні риси і розкіш в жіночий костюм. З середини 18 століття широка спідниця підтримується волосяним чохлом – кріноліном (фр. Crin – кінське волосся, lin – льон).


   У 80-ті роки XVIII століття змінюється форма каркасної основи сукні, і крінолін міняється на вузьку в боках, пряму спідницю з тюрнюром.

   У 90-і роки все того ж століття великий вплив на костюм має розвиток спорту, можливість прийому жінок на службу і стиль модерну. З'являється спідниця кльош і спідниця-брюки для їзди на велосипеді.

   На початку 20 століття в Європі стали модними вузькі та довгі спідниці. Пересуватися в такому «футлярі» було украй складно. Практично всі нові тенденції з'являлися завдяки музиці і театру. Таку модель «кульгавої» спідниці вигадала для своєї нової ролі англійська актриса Цецилія Сорель і відразу ж після прем'єри ці спідниці з'явилися в гардеробі кожної аристократки.

   Взагалі, початок прогресивного 20 століття знаменується скасуванням корсетів, укороченням довжини спідниць і появою Коко Шанель. Законодавиця мод і Жінка з великої букви зробила революцію і декількома штрихами намалювала образ ділової і прекрасної представниці абсолютно не слабкої статі. Вона укоротила спідниці до елегантної довжини, ввела в моду плісировані спідниці, а пізніше, вже після Другої світової війни, свій знаменитий костюм з твіду з вузькою спідницею.

Детальніше читай у книзі:

   Рок-н-рол приніс у моду легкі, широкі спідниці, які при швидкому танці відкривали ноги і нижню білизну танцівниць.

   У революції довжини визначилася Мері Куант, яка отримала орден британської імперії за міні-спідницю. Перший показ міні спідниць був винуватцем зупинки водіїв.

   З 1965 року ця модель азартно змагається з міді і максі. Форми спідниць впродовж XX століття теж мінялися від розкльошених до вузьких – залежно від примхи дизайнерів.

Детальніше читай у книзі:

   Спідниця – найуніверсальніша річ жіночого гардеробу: багатофункціональна, зручна, вдало поєднується з цілим рядом різнопланових елементів костюму. Всілякі за призначенням, різні за тканинами і довжиною, модні спідниці – найнеобхідніші складові костюму сучасної жінки.

Джерело: https://uamodna.com/articles/istoriyavynyknennyaspidnyci/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ