А ВИ ГОТОВІ СВЯТКУВАТИ БЛУМСДЕЙ?

А ВИ ГОТОВІ СВЯТКУВАТИ БЛЮМСДЕЙ?


2 лютого літературний світ відзначає 140 років від дня народження

 ірландського письменника і поета Джеймса Джойса. Представник модернізму став відомий завдяки творам "Улісс", "Портрет художника в юності","Поминки за Фіннеганом". Джойс і зараз вважається одним з найбільш затребуваних прозаїків - в 1998 році видавництво Modern Library склало список "100 кращих романів новітньої бібліотеки", в який потрапили всі три романи автора.

  16 червня малочисельна спільнота книголюбів, які таки прочитали “Улісс” Джеймса Джойса святкують Блумсдей або День Блума в Ірландії. Заснований шанувальниками ірландського письменника Джеймса Джойса. Свято названо на честь головного героя роману - дублінського єврея Леопольда Блума.  Адже саме 16 червня 1904 року здійснює свою мандрівку Дубліном головний герой цього шедевру модернізму, який ось уже більше ста років намагаються розгадати його нечисленні читачі.



   У свою товстезну книжку Джеймс Джойс умістив лише один день життя кількох мешканців Дубліна, але зробив його настільки насиченим мовними іграми та символічними планами, що вийшов шедевральний роман. «Улісс» відносять до найвидатніших книжок світової літератури, але при цьому зовсім небагато людей, навіть серед фахових філологів, можуть похвалитися, що прочитали її до кінця.

«Улісс» — це як «Чорний квадрат» у живописі: багато людей вважають цей текст нездоланною маячнею, літературні гурмани натомість величають його шедевром, - Андрій Любка


"Улісс" Джеймса Джойса — це екзамен на інтелектуальну зрілість для будь-якої інтелігентної людини.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ