ТОП-6 ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГРУЗІЮ




  26 травня  - День Незалежності Грузії. Сакартвело - саме так називають свою країну грузини. Слово походить від назви народу, який жив на території країни давним-давно – картвелов.  У Стародавні часи Грузія і Іспанія носили одну назву - Іберія. Лише в 17 – 18 столітті назва країни змінилося на «Гурджистан», а вже пізніше держава прийняла назву «Грузія».
1.   Грузія – унікальна держава з багатовіковою історією. Таких традицій і звичаїв, як у цій державі, немає більше ніде. Існує легенда, що коли Бог створював світ, і розподіляв між народами земні території, грузини сиділи за столом і святкували день сотворіння землі. Напевно, саме з цього моменту і пішла головна традиція Грузії – говорити тости. Якщо ви засиділися в гостях і добряче випили, то не варто сідати за кермо автомобіля. Ви маєте повне право викликати патруль поліції, пояснити ситуацію, а вони в свою чергу, доставлять вас і вашу машину до будинку. Це буде абсолютно безкоштовно і законно.
2.   Що стосується розмовної мови грузин, то у них немає наголосів. Замість цього вони підвищують тон на потрібному складі. Мало того, в грузинській мові повністю відсутні великі літери, а також відсутній чоловічий і жіночий рід. Рід так само визначається тоном в розмові.
3.   У грузинській мові можна зустріти унікальні слова з 9 і більше приголосних підряд. Так, у відомому грузинському творі під назвою «Витязь у тигровій шкурі» зустрічається слово з 11 приголосними — ვეფხვთმბრდღვნელი. Воно вимовляється, як вефхвтмбрдгвнелі. Складно, чи не так? Подібних слів у них предостатньо.
4.   Для кожного грузина сім’я-це святе! Люди тут дуже поважають і шанують родичів і друзів. Варто відзначити, що в родині головним є батько. Його слово – завжди закон!
5.   Традиція «красти наречену» пішла саме з Грузії. Тут часто «крадуть наречену», але робиться це тільки зі спільного бажання нареченого і самої нареченої.
6.   В продовження теми весілля. Тут неможливо відмовитися від запрошення на весілля. Якщо ж це сталося, то той, хто відмовився ризикує потрапити в «чорний список» сім’ї. Звідси починається ворожнеча родин з усіма наслідками.

 З Днем Незалежності Грузії!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ