КРИМ. ДЕПОРТАЦІЯ КРИМСЬКИХ ТАТАР

В Україні щорічно 18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. 

18 травня 1944 року радянська влада вчинила один з найжахливіших злочинів – здійснила депортацію кримськотатарського народу зі своєї батьківщини. Близько 200 тисяч людей було відправлено товарними вагонами на нові поселення у Центральній Азії, Сибіру та на Уралі.

На жаль, історія повторюється. Після анексії Криму Росією в 2014 році масового поширення набули прояви релігійної та національної нетерпимості до громадян України, в тому числі організація етнічно й політично вмотивованих переслідувань кримських татар.

Але як тоді, так і сьогодні ми єдині та відстоюємо незалежність. Крим - це Україна.

Вшановуємо пам’ять усіх загиблих від депортації 1944 року та висловлюємо співчуття всім, хто втратив зв'язок зі своїми рідними та близькими у Криму. 

Більше дізнатися про ці події ви зможете з книг:

«Пів століття опору. Кримські татари від вигнання до повернення (1941-1991 роки). Нарис політичної історії»

Автор: Гульнара Бекірова

Нарис присвячено трагічному періоду історії кримськотатарського народу - депортації 1944 року, життю на чужині та тривалій  боротьбі за право жити на рідній землі. Авторка детально виклала історію кримськотатарського національного руху і доповнила її добіркою документів, які знайшла в архівах. Книга цікава і з розміщеними в ній інтерв’ю з незмінним лідером цього руху Мустафою Джемілєвим.

   «Анексія: острів Крим»|

   Автор: Тарас Березовець

 У книзі аналізуються механізми та технології т. зв. «гібридної війни», розв’язаної військами Російської Федерації («зеленими чоловічками») на території АР Крим. Окремо досліджується розвідувальна та інформаційно-пропагандистська операція російських спецслужб, яка дозволила підготувати анексію Криму, починаючи з 1991 року. Твір містить велику кількість документів та фото, які є доказами злочинного характеру окупації півострова.

«Кримські татари. 1944-1994 рр.»

У збірнику зібрано статті, документи, спогади, що розкривають трагічні сторінки в історії кримськотатарського народу, пов’язані з його депортацією з території Криму у травні 1944 р., висвітлюють основні етапи національного руху, діяльність окремих правозахисників. 

«Крим в умовах суспільно-політичних трансформацій (1940-2015)»

До збірника увійшли документи та матеріали, що відображають політику радянської влади на Кримському півострові в роки Другої світової війни та у післявоєнний період, розкривають економічні, культурні аспекти входження Криму до складу УРСР, віддзеркалюють боротьбу кримських татар в 1950–1980-ті роки за повернення на історичну батьківщину, висвітлюють проблему репатріації, адаптації й інтеграції кримських татар в український соціокультурний та політичний простір.

«Кримські татари: шлях до повернення. Кримськотатарський національний рух (друга половина 1940-х - початок 1990-х років)»

До збірника увійшли документи та матеріали, що висвітлюють історію кримськотатарського національного руху в другій половині 1940-х на початку 1990-х рокув, розкривають форми і методи боротьби його активістів за повернення на батьківщину, позицію українських, російських та міжнародних правозахисних організацій, протидію зазначеним процесам з боку радянських спецслужб.

«Омріяний край»

Автор: Лілі Хайд

Британська журналістка Лілі Хайд понад 10 років працювала в Україні, впродовж цього часу вона зібрала багато матеріалів про депортацію та репатріацію кримських татар. На їхній основі створила художній роман, що був опублікований у Великобританії (2008). Головна героїня роману -кримськотатарська дівчинка Сафі, яка народилася за межами історичної батьківщини, виростала на розповідях про рай під назвою «Крим». Коли її мрія опинитися на благословенній землі здійснилася, її чекало жорстке розчарування. Проте, в її серці живе почуття, що допомагає дівчинці подолати усі життєві перепони.

«Мердивен»

Автор: Шаміль Алядін 

До видання включено чотири твори: оповідання “Мердивен”, роман “Запрошення на бенкет диявола”, автобіографічну повість “Я - ваш цар і бог” і публіцистичний нарис “Жертви Кремля”, що відображають драматичний життєвий шлях самого автора, і трагічну долю кримськотатарського народу у ХХ столітті.

«Кримський інжир»

Ця книжка об’єднала найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир», що відбувся 2018 року. Поезія і проза, переклади українською і кримськотатарською, що увійшли до антології, дуже різні за жанром, стилем і поетикою, проте Крим - це та спільна тема, що їх об’єднує. У кожному творі своя емоційна тональність: біль і глибокий, як море, смуток, але водночас розуміння того, що можна втратити рідний дім, та головне - не втратити власної й національної ідентичності. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ