ЯК НАМ ВІШАЮТЬ ЛАПШУ НА ВУХА

 

   Ви також поширюєте в соціальних мережах милих котиків, чудотворні ікони та мудрі цитати? Тоді цей допис саме для вас. Не полінуйтесь дочитати до кінця, це може змінити ваше життя.

   Погодьтесь, ми рідко задумуємося над тим, що живемо у час інформаційної війни і що інформація, яка міститься в інтернеті може бути неправдивою, тобто фейковою. А все, що ми використовуємо в інтернеті, відстежується та керується ботами.

   Юлія Смаль була ботом. В книзі її історія про те, як зберегти здоровий глузд в умовах суцільної віртуальної реальності. Авторка розповідає про свій досвід та про те, як влаштовані наші інтернет-хащі. Вона ділиться міркуваннями про вірусну рекламу, про інтернет-шахраїв та різницю між ботами, тролями і хейтерами, про інформаційну гігієну та збереження здорового глузду в умовах суцільного інформаційного шуму. І, врешті, про те, як соцмережеві паразити впливають на наші реалії.

Цитати з книги:

Ø Статистичні дані свідчать, що 70% контенту формується саме ботами, і лише 30% припадає на власну думку мільярдів інтернет-користувачів.

Ø Хейтерство в мережі – це своєрідне енергетичне вампірство. Як від людини до людини передається кір чи грип, так передається і вірусна реклама. Ми розсилаємо один одному картинки-вітання, кумедні відео і не помічаємо, як разом із ними розсилаємо рекламу товарів і послуг.

Ø Фейсбук-віруси спрямовані на зламування акаунтів. Це стосується не лише конкретного користувача, який наївно попався на гачок, а й усіх, з ким він спілкується. До речі, у сотень тестів, які проходять «веселі» юзери таке ж призначення. Даючи дозвіл на обробку своїх даних, ви даєте дозвіл і на обробку даних своїх інтернет-френдів.

Ø Треба пам’ятати й те, що кожна соціальна мережа, надаючи майданчик для веселого інтернет-життя, це життя ще й ретельно відстежує. Якщо у приватному повідомленні надішлеш сестрі фото милих черевичків, зроблене в оф-лайновому магазині «Зара», то за кілька днів отримаєш рекламу саме про ці туфлі. Як би голосно ми не заявляли про приватність особистого життя сьогодні – це великий міф. Будьмо уважні!

Ø Брехня й маніпуляції – це засіб роботи з масами. Нам ллють у мізки інформацію й дезінформацію, тролі створюють картинки і кумедні відео, які ми поширюємо, підтасовують результати статистичних досліджень. І єдине, на що нам лишається сподіватися, - це здоровий глузд.

   Книга цікаво написана, і є наочним посібником того, що у сучасному світі є найдосконалішою зброєю, за допомогою якої можна впливати на суспільство та маніпулювати думками людей. Книжка є цінною для вчителів і батьків, які мають стежити за тим, що роблять їхні діти в соціальних мережах з ким спілкуються, кому довіряють.

   Дотримуйтесь інформаційної гігієни, будьте обережні в інтернеті, не дозволяйте вішати собі лапшу на вуха, а краще читайте книжки!

   Книга Юлії Смаль «Як я була ботом» є у фонді житомирської бібліотеки на Богунії. Книги по медіаграмотності ви можете почитати також в https://littera.zt.ua/ скориставшись електронним каталогом.

Приходь! Бери! Читай!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ