«СТОРОЖОВА ЗАСТАВА» ЧИТАЙ КНИГУ! ДИВИСЬ ФІЛЬМ!


 «Сторожова застава» – це ще одна перлина творчості письменника Володимира Рутківського. Своє життя повість почала у журналі «Однокласник» ще у дев’яності. Згодом, у 2001 році, вийшла друком у видавництві «Друк» (Одеса). Видання, що розглядаємо зараз, вийшло у світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» 2012 року. Саме для цього видання автор суттєво переробив та доповнив книгу. А 2017 року вийшло ще одне перевидання - вже у кінообкладинці. І, варто сказати, праця не була даремною.

   А починається історія з того, що п’ятикласник Вітько Бубненко внаслідок загадкових обставин потрапляє у часи Київської Русі. Він заново познайомився з Іллею Муровцем, Олешком Поповичем, Добринею. Вітько знайшов нових друзів і багато чому навчився у них.

   Повість захоплює з першої ж сторінки. Билинні герої – Ілля Муровець, Олешко Попович, Добриня – постають перед читачем у всій своїй величності. Веселий Олешко і на половця іде без страху, і не боїться «прочуханок» дідуся коханої Росанки. Ілля Муровець, поважний дорослий дядечко, проте – не цурається дитячих пустощів. Ближчим стає для читачів, ще один історичний персонаж – Володимир Мономах. Саме його сина тримають в полоні половці і через це у князя зв’язані руки. Але це ненадовго. Бо ж є у княжича вірні друзі.

   Проте – не варто про все розповідати наперед, бо і читати потім не цікаво буде. «Сторожова застава» – це не просто пригодницька повість. Це цікавий погляд на життя у Київській Русі очима нашого сучасника. Хочеться дещо сказати і про зовнішній вигляд книги. Малюнки дуже красиві, обкладинка приємна не лише для очей, але і на дотик. І сторінки гортати приємно. Дуже цікавими є відомості про богатирів, розміщені у післямові «Від автора». У ній В. Рутківський розповідає про те, як і де знайшов відповіді, чому Ілля все ж Муровець, а не Муромець. І чому Олешко Попович саме Олешко, а не Альоша.

   Отже, «Сторожова застава» Володимира Рутківського – це повість, яка вартує найвищої оцінки. Ця книга вже стала сучасною класикою української дитячої літератури.

   Книга сподобається, на мою думку, усім! Тут кожен знайде щось таке, що торкає чи захоплює найбільше: пригоди, історія, фентезі, виховний мотив.

   Фільм «Сторожова застава» за мотивами цієї книги – прекрасний, проте все ж він – «за мотивами» а не «за повістю», тож чекати 100% схожості з книгою – не варто. Проте і фільм, і книга – цікаві самостійні та самодостатні історії, що не поступаються одне одному.

   Тож якщо Ви й досі не читали «Сторожову заставу», мерщій прямуйте в https://littera.zt.ua/

   І обовязково прочитайте її перед переглядом фільму.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ