А ВИ ЗНАЄТЕ, ЩО ТАКЕ КАЛІГРАМА?

 


   26 серпня 1880 року народився Гійом Аполлінер - французький поет, художник, критик. Один з основоположників літературного авангарду.

   Якби він жив у нашому столітті, то точно приєднався б до молодіжного руху, читав би реп зі сцени чи ганяв би на мотоциклах, а ще разом із Пабло Пікассо досхочу б розмальовував залізобетонні сірі плити, перетворюючи їх у витвори мистецтва.

   Поет звертає на себе увагу одразу, як тільки візьмеш в руки його книжку. Погляд натикається на щось незвичне. Що це? Малюнок? Вірш? Виявляється, це вірш у вигляді малюнка! Цікава ідея. Намальоване жіноче обличчя в капелюшку, але обриси зроблені на основі літер. Таку гафічну загадку в літературознавстві називають каліграмою.


   Творчість Аполлінера — це суцільний експеримент. Він пише римовані й неримовані вірші, створює поезії з відголосками народних пісень. Цікавиться навіть українською історією і створює вірш "Запорожці пишуть листа турецькому султанові". Мало хто осмілився б назвати свою збірку віршів ось так — "Алкоголі". Що можна почути у свою адресу, крім сміху й образ? Але поет сміливо кидає виклик публіці — він має на увазі, що життя має бути таким самим п'янким, таким самим палючим, як спирт.

    Маєте бажання дізнатись ще багато цікавого про Аполлінера? Тоді вам пряма дорога в бібліотеки ЛіТтера міста Житомира https://littera.zt.ua/



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

МАНДРУЄМО У СВІТ ЧАСОДІЇВ