ШЛЯХАМИ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ

 


14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Йому належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яке активно впливало на історію України XVII – XVIII ст.

Більше цікавого про козаків  ви зможете дізнатися з книг:

"Козацька держава, як ідея в системі суспільно-політичного мислення XVI-XVIII ст." Книга 1

Автор: Валерій Шевчук

Книга сучасного українського історика та письменника - це виклад історії однієї з найвизначніших ідей українського державотворення, де автор прагне не лише дослідити ті чи інші явища, а передусім їх осмислити. Вона містить величезний масив інформації про становлення, розвиток і руйнацію Козацької держави. 

"Усі гетьмани України. Легенди. Міфи. Біографії"

Автор: Ігор Коляда, Олександр Реєнт

У книжці надається правдивий і об'єктивний життєпис найвищих військових керівників українського козацтва. Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. 

"Походи Богдана Хмельницького"

Автор: Юрій Сорока

Походи 1648 р. Богдана Хмельницького, та особливо його перемоги під Жовтими водами та Корсунем, створили умови для формування самостійної Української держави - Гетьманщини. Перемога під Зборовом примусила поляків підтвердити старовинні права українського козацтва і таким чином заклала підвалини української державності. Однак поразка під Берестечком і наступні тяжкі битви з польським коронним військом довели неможливість збереження Української держави тільки силами українців, що й призвело до рішення, яке було прийняте 8 січня 1654 року на Переяславській Раді, про підписання договору між Україною та Росією.

 "Павло Скоропадський - останній гетьман України"

Автор: Віктор Савченко

Павло Скоропадський (1873—1945) — останній гетьман України, діяльність якого пов'язана з бурхливими подіями епохи громадянської війни. Лев Троцький називав його українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.

"Мазепа: людина, політик, легенда"

Автор: Денис Журавльов

Автор книги Денис Журавльов вивчив біографію знаменитого українського політичного діяча, військового, мецената і просто дуже важливої постаті в українській історії Івана Степановича Мазепи. І згодом виклав всі деталі і факти біографії в цій книзі. 

"Похід Сагайдачного на Москву 1618"

Автор: Юрій Сорока

1618 рік. Польський королевич Владислав Ваза здійснив спробу захопити московський престол. Не маючи для цього необхідних сил, поляки звернулися по допомогу до запорозьких козаків. Козацькі загони вихорем пронеслися московськими землями, захоплюючи одне місто за одним, і на початку осені дісталися Москви. Але штурм столиці так і не відбувся, кампанія завершилася Деулинським перемир’ям. Сагайдачний із своїм військом прийшов у Київ, де його проголосили гетьманом.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ