ВТІК ВІД НАРЕЧЕНОЇ І НАГРУБИВ КАТЕРИНІ ІІ

 


   3 грудня відзначають 300 років з дня народження відомого поета і філософа Григорія Сковороди.

   Говорити про те, яку спадщину залишив Сковорода немає сенсу: будь-який школяр знає його офіційну біографію і твори.    Тому ми зібрали найбільш цікаві і неймовірні факти з життя поета.

·             Народився Григорій Сковорода на Полтавщині у родині спадкових козаків.

·         Про точну дату народження світ дізнався лише через 200 років після народження філософа. Саме тоді дослідники віднайшли в одному із листів Сковороди згадку про святкування власного дня народження.

·         Григорій Сковорода мав виняткові здібності до навчання. Вже у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого вищого навчального закладу в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Грав на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі.

·         Проте вищої освіти так і не отримав.

·         Працюючи педагогом у Харківському колегіумі, мав власну систему оцінювання. Замість балів він писав справжні вироки: «вельми туп», «справжнє безглуздя», «досить гострий», «звєрок востроє» тощо.

·         Його називають зачинатилем жанру байки.

·         Якось Катерина ІІ забажала побачити вже за життя відомого українського філософа особисто. Він прибув на її запрошення до палацу. Коли зайшла цариця до приймальної зали, всі присутні вклонилися, крім Сковороди. На питання Катерини, чому він не кланяється, відповів: “Не я бажав тебе бачити, а ти сама захотіла на мене подивитися. А як же ти мене роздивишся, коли я перед тобою удвоє зігнуся”.

·      Одного разу Сковорода закохався, що для нього, відомого своїм зневажливим ставленням до жінок, було справжньою трагедією. Підкорившись почуттю, він навіть запропонував дівчині вийти за нього заміж. Однак в останній момент втік прямо з-під вівтаря, вибравши особисту свободу.

·      Поет умів передбачати біду. Так, у 1770 році він гостював у свого друга Іустина - начальника Китаєвої пустелі в Києві. Раптом він заявив, що їде. Коли його почали розпитувати, сказав, що під час прогулянки Подолом почув трупний запах. Іустин вмовляв його не їхати і запевняв, що ніякої небезпеки немає, але Григорій не послухав. А через два тижні у Київ прийшла чума, і місто закрили.

·      Сковорода знав дату своєї смерті. 9 листопада 1774 року поет, за переказами, після обіду викопав собі могилу, потім пішов у кімнату, надів чисту білизну, підклав під голову сумку з власними пожитками і навіки заснув.

·      На місці спочинку Сковороди, як він і заповідав, тільки величезний камінь з написом: "Світ ловив мене, але не спіймав". 

     Твори Григорія Сковороди чекають на Вас в бібліотеках міста Житомира https://littera.zt.ua/ 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Сніговика в бібліотеці

ТАЄМНИЦІ ПАНІ СПІДНИЦІ

ЗАХОМ’ЯЧЕНІ КНИГИ